In 2020 is het onmogelijke gelukt: bovenop de metrobuis teelden we fantastische groenten en kruiden. Het zou voor één jaar zijn, maar inmiddels weten we dat we 2021 nog een jaar op hetzelfde terrein aan de slag mogen. Dat gaan we anders doen dan nu: het is tijd voor de volgende stap.

2021: Tuinderij wordt Moestuinschool

In 2021 kan je in de tuin van ‘Soep uit Noord’ een heel jaar leren hoe je je eigen groente kunt telen. Alles wat je teelt, eet je zelf op. Je doorloopt het hele teeltjaar, van grond verbeteren, bemesten, zaaien, planten, de planten opkweken en beschermen tegen vogels, slakken en oprukkende wilde planten en natuurlijk: oogsten en opeten of bewaren. Nergens maak je de voedseltransitie zo concreet als in je eigen groentetuin: plantaardig, biologisch en super lokaal. Iedere cursist heeft een bed van 15 m2, een flink balkon, zeg maar. Hoe haal je daar het meeste vanaf?  Je maakt misschien kennis met groenten die je nooit eerder at, je leert dat een bouillonblokje echt niet nodig is, je vecht tegen terrorduiven, je maakt kennis met verschillende vormen van biologische teelt, zoals permacultuur en biologisch volgens skal, en je eindigt met een teeltplan en ontwerp voor je eigen tuin of plek, ergens in de stad.

Praktisch

  • De lessen zijn één keer per twee weken, op dinsdag of donderdag van 9 tot 16 uur, inclusief twee pauzes
  • Jaarplan Moestuinschool 2021 – neem de data over in je agenda zodra je je hebt ingeschreven
  • Elke lesdag begint met een blok theorie, waarna op de tuin wordt gewerkt
  • Schoolvakanties is er géén les, wel is er een wied- en waterschema waar je een paar keer per jaar voor wordt ingedeeld en een ‘aardbeiendag’ in de eerste week van de zomervakantie, een extra lesdag waarop je alles leert over aardbeienteelt.
  • Elke cursist krijgt een sleutel van de tuin en kan dus op elk moment oogsten, wieden of kijken bij het eigen bed, ook in vakanties, want de planten groeien door.
  • De school start in de eerste week van januari en eindigt in de laatste week van december
  • Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn houden we ons hieraan, met name bij de theorielessen kan het daarom zijn dat we moeten improviseren en gedeeltelijk online les geven. Op de tuin is afstand houden goed mogelijk, een protocol voor schoonhouden materiaal en handen wassen wordt besproken bij de eerste les.

Kosten

2021 wordt een try-out jaar, waarin we – samen met de cursisten – het jaarprogramma ontwikkelen.

De kosten zijn ca. 1100,- voor een heel jaar, incl. 21% btw, dat zijn 22 lesdagen à 50 euro per dag. Inclusief zaad, plantjes, gebruik gereedschap etc.

Door subsidie van de gemeente kunnen we in 2021 de cursus aanbieden voor half geld, dus 550,-.  Uiteraard mag je ook het volledige lesgeld betalen en zo de school steunen, of iemand ondersteunen voor wie zelfs dit lesgeld nog veel is, helaas zijn er in deze tijd best wat mensen voor wie het inkomen erg onzeker is. Betalen bij aanvang van het lesjaar. 

Inschrijven/wachtlijst 2022

De school is vol, we starten met twee groepen van 18 mensen. Goed nieuws voor wie zich op tijd had aangemeld, slecht nieuws voor wie nog wil. Stuur ons in elk geval wel een mail als je interesse hebt. Dan zetten we je voor dit jaar op de wachtlijst en als het ons lukt om in 2022 een nieuwe plek te vinden, mailen we je als eerste.

Data 2021 

Jaarplan Moestuinschool 2021

Docenten

Nancy Wiltink en Michel Olden zijn de tuinders van Soep uit Noord en tevens de hoofddocenten van De Tuinschool. Sinds 2017 werken ze samen en zijn beide betrokken bij de invulling van de tijdelijke ruimte in het gebied Sixhaven. Ze volgden samen de opleiding tot professioneel stadslandbouwer/tuinder aan de Warmonderhof in Dronten (Biologische landbouw)

Een paar keer zullen we ook gastdocenten uitnodigen, die bijvoorbeeld meer kunnen vertellen over principes van een mooie moestuin (een landschapsarchitect) of seizoensvoedsel van eigen bodem (een chefkok). Ook willen we één of twee lesdag op excursie gaan naar interessante stadslandbouwprojecten of tuinderijen in en om de stad, zoals het in aanleg zijnde voedselbos Zuid-Oost of Spaarnwoude – in overleg met de cursisten.

Méér dan een school

Beide tuinders zijn begonnen met ‘Soep uit Noord’ vanuit het idee om zelf een bijdrage te leveren aan de in hun ogen noodzakelijke voedseltransitie. Een voedselomgeving te maken, een plek, waar groente en kruiden van het seizoen groeien middenin de stad en waar de werkelijke waarde van voedsel zichtbaar wordt: hoeveel werk het is om die op een goede manier te telen. De recente ontwikkelingen in de landbouw en klimaat laten zien hoe het voedselsysteem momenteel piept en kraakt. Voedsel wordt verspild, mensen eten te veel vlees, de grond wordt uitgeput, pesticiden en kunstmest zorgen voor meer problemen dan ze oplossen, voedsel op je bord reist soms eerst vier keer de wereld over: steeds luider klinkt de roep om het anders te doen, maar voor veel mensen in de stad, die hun eten bestellen of gauw kant en klaar in de supermarkt halen, is dit de ver van mijn bed show. Toch is juist in Amsterdam een grote groep mensen, die zich hier in toenemende mate druk over maakt. Biologische winkels en markten doen het goed in de stad en overal kan je vegetarisch of zelfs vegan eten.

In gesprekken met de ‘helpende handen’, vrienden en passanten blijkt telkens dat veel mensen in de stad het verbouwen van eigen groente wel interessant vinden, er allerlei meningen over hebben en ideeën, artikelen en boeken hebben gelezen en video’s gezien, vegan proberen te eten en zich verdiepen in seizoensgroenten, boodschappen doen op biologische markten, maar zelf, met de vingers in de aarde groente telen lukt niet zo. Stadsmensen weten niet goed hoe ze een plantje op moeten kweken en overzien al helemaal niet het volledige systeem, van zaadje tot bord. Dat kan anders.

Na dit jaar begint het pas

De tuinders willen dat de tuinschool zal werken als een steen in de vijver: als de school jarenlang doorgaat en elk jaar nieuwe mensen weet aan te trekken, komen er steeds meer mensen in de stad die weten wat er nodig is om kleinschalig hun eigen voedsel te verbouwen en ontstaat er een netwerk van mensen met dezelfde achtergrond, waarmee je plantjes, zaad en kennis kunt uitwisselen. Anders dan in de volkstuinen is doorstroom gegarandeerd. Al die cursisten kunnen meehelpen het (openbaar) groen van Amsterdam op alle mogelijke manieren om te toveren tot voedselbron en inspiratiebron op het gebied van eetbaar groen. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook daadwerkelijk als onderdeel van het dagelijks voedsel. Doordat de tuin zich baseert op agro-ecologie, een manier van teelt die is afgestemd op de natuur, wordt ook aan biodiversiteit gewerkt en verrijking van de stadsecologie.

Met als extra duurzame ambitie van de initiatiefnemers: een bijdrage leveren aan de voedseltransitie. De Tuinschool legt de nadruk op plantaardig voedsel i.p.v. dierlijk, nadruk op biologische teelt inplaats van gangbare, met gebruik van permacultuur principes bij het ontwerpen van je eigen tuin. Zeker in de stad Amsterdam, een bijzonder microklimaat omgeven door koeienboeren in het veenweidegebied, best belangrijke aandachtspunten.

Zie over ‘Amsterdam Voedselparadijs’ een essay dat Barbara Baarsma onlangs schreef: https://www.parool.nl/columns-opinie/haal-voedsel-uit-de-regio-juist-hier-in-amsterdam~bc575ffa/

Of kijk de aflevering van VPRO Tegenlicht over de toekomst van de landbouw, hoe stadslandbouw en kleinschaligheid past in het grote plaatje: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2019-2020/boer-van-de-toekomst.html