2021: Moestuinschool Amsterdam van start

In 2021 startten we op het terrein van ‘Soep uit Noord’, voor één jaar een biologische Moestuinschool voor Volwassenen. 37 ‘tuinlui’ schreven zich in. Die doorlopen het hele teeltjaar, van grond verbeteren, bemesten, zaaien, planten, de planten opkweken en beschermen tegen vogels, slakken en oprukkende wilde planten en natuurlijk: oogsten en opeten of bewaren. Nergens maak je de voedseltransitie zo concreet als in je eigen groentetuin: plantaardig, biologisch en super lokaal. 

Inmiddels – september 2021 – is de meeste oogst van het land en weten we dat we nog vijf jaar door kunnen gaan op dit terrein.

Praktisch

  • De lessen zijn één keer per twee weken, op dinsdag of donderdag van 9 tot 16 uur, inclusief twee pauzes
  • Elke lesdag begint met een blok theorie, waarna op de tuin wordt gewerkt
  • Je werkt met 3-4 ‘tuinlui’ op negen bedden van 5m2 en haalt daar héél veel vanaf
  • Elke cursist krijgt een sleutel van de tuin en kan dus op elk moment oogsten, wieden of kijken bij het eigen bed, ook in vakanties, want de planten groeien door.
  • De school start in de eerste week van februari en eindigt in de laatste week van november
  • Meer informatie op de website van de Moestuinschool: www.moestuinschoolamsterdam.nl

Kosten

De kosten zijn ca. 100,- per maand, incl. 21% btw, inclusief zaad, plantjes, gebruik gereedschap etc., exclusief 100 euro inschrijfkosten

Inschrijven 2022

Inschrijven is mogelijk. Stuur een mail naar info@moestuinschoolamsterdam.nl en vermeld je naam, postadres en mobiel telefoonnummer

Docenten

Nancy Wiltink en Michel Olden zijn de tuinders van Soep uit Noord en tevens de hoofddocenten van De Tuinschool. Sinds 2017 werken ze samen en zijn beide betrokken bij de invulling van de tijdelijke ruimte in het gebied Sixhaven. Ze volgden samen de opleiding tot professioneel stadslandbouwer/tuinder aan de Warmonderhof in Dronten (Biologische landbouw). In 2021 sloot zich Aliet Rogaar aan.

Een paar keer zullen we ook gastdocenten uitnodigen, die bijvoorbeeld meer kunnen vertellen over aardbeienteelt of eetbare bloemen. Ook zullen we één of twee lesdagen op excursie gaan naar interessante stadslandbouwprojecten of tuinderijen in en om de stad in overleg met de cursisten.

Méér dan een school

Beide tuinders zijn begonnen met ‘Soep uit Noord’ vanuit het idee om zelf een bijdrage te leveren aan de in hun ogen noodzakelijke voedseltransitie. Een voedselomgeving te maken, een plek, waar groente en kruiden van het seizoen groeien middenin de stad en waar de werkelijke waarde van voedsel zichtbaar wordt: hoeveel werk het is om die op een goede manier te telen. De recente ontwikkelingen in de landbouw en klimaat laten zien hoe het voedselsysteem momenteel piept en kraakt. Voedsel wordt verspild, mensen eten te veel vlees, de grond wordt uitgeput, pesticiden en kunstmest zorgen voor meer problemen dan ze oplossen, voedsel op je bord reist soms eerst vier keer de wereld over: steeds luider klinkt de roep om het anders te doen, maar voor veel mensen in de stad, die hun eten bestellen of gauw kant en klaar in de supermarkt halen, is dit de ver van mijn bed show. Toch is juist in Amsterdam een grote groep mensen, die zich hier in toenemende mate druk over maakt. Biologische winkels en markten doen het goed in de stad en overal kan je vegetarisch of zelfs vegan eten.

In gesprekken met de ‘helpende handen’, vrienden en passanten blijkt telkens dat veel mensen in de stad het verbouwen van eigen groente wel interessant vinden, er allerlei meningen over hebben en ideeën, artikelen en boeken hebben gelezen en video’s gezien, vegan proberen te eten en zich verdiepen in seizoensgroenten, boodschappen doen op biologische markten, maar zelf, met de vingers in de aarde groente telen lukt niet zo. Stadsmensen weten niet goed hoe ze een plantje op moeten kweken en overzien al helemaal niet het volledige systeem, van zaadje tot bord. Dat kan anders.

Na dit jaar begint het pas

De tuinders willen dat de tuinschool zal werken als een steen in de vijver: als de school jarenlang doorgaat en elk jaar nieuwe mensen weet aan te trekken, komen er steeds meer mensen in de stad die weten wat er nodig is om kleinschalig hun eigen voedsel te verbouwen en ontstaat er een netwerk van mensen met dezelfde achtergrond, waarmee je plantjes, zaad en kennis kunt uitwisselen. Anders dan in de volkstuinen is doorstroom gegarandeerd. Al die cursisten kunnen meehelpen het (openbaar) groen van Amsterdam op alle mogelijke manieren om te toveren tot voedselbron en inspiratiebron op het gebied van eetbaar groen. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook daadwerkelijk als onderdeel van het dagelijks voedsel. Doordat de tuin zich baseert op agro-ecologie, een manier van teelt die is afgestemd op de natuur, wordt ook aan biodiversiteit gewerkt en verrijking van de stadsecologie.

Met als extra duurzame ambitie van de initiatiefnemers: een bijdrage leveren aan de voedseltransitie. De Tuinschool legt de nadruk op plantaardig voedsel i.p.v. dierlijk, nadruk op biologische teelt inplaats van gangbare, met gebruik van permacultuur principes bij het ontwerpen van je eigen tuin. Zeker in de stad Amsterdam, een bijzonder microklimaat omgeven door koeienboeren in het veenweidegebied, best belangrijke aandachtspunten.

Zie over ‘Amsterdam Voedselparadijs’ een essay dat Barbara Baarsma onlangs schreef: https://www.parool.nl/columns-opinie/haal-voedsel-uit-de-regio-juist-hier-in-amsterdam~bc575ffa/

Of kijk de aflevering van VPRO Tegenlicht over de toekomst van de landbouw, hoe stadslandbouw en kleinschaligheid past in het grote plaatje: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2019-2020/boer-van-de-toekomst.htm